×
You are here : Home arrow Sadržaj arrow Tučepi

Tučepi

Mjesto Tučepi nalazi se na jugu Hrvatske, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Makarskoj rivijeri. Od grada Makarske udaljene su 5.5 km.To mjestašce, kao dar prirode, smješteno je ispod vrletne planine Biokovo (1762m), uz Jadransko more.
Duga su i vruća ljeta ovdje, a blage i kratke zime, bez magle. Mnogi vjetrovi pušu ovim krajem: bura, tramontana, jugo, lebić, maestral, no više je od 270 sunčanih dana u godini.

Kada god se spomene ovo mjesto, na um najprije dolaze ljepote ovdašnjih plaža i čistoća mora. Upravo se u Tučepima nalazi najdulja plaža na Makarskoj rivijeri.
Šljunčana plaža se proteže kroz čitavo mjesto i dugačka je oko 4 km, a većim dijelom je prekrivena borovom šumom što joj daje prirodnu hladovinu. Plaža je zasluženo i trajno obilježena plavom zastavom koja je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica. Sve brojnijim turistima ona je glavni orijentir pri odabiru destinacije.
Uz plažu se razvila prelijepa šetnica s mnoštvom različitih restorana, barova, dućana i suvenirnica.

Na bijelom žalu, uz kristalno čisto more i miris borove šume odmara se mnoštvo turista ljeti.
U Tučepima se nalazi marina za ribarske i turističke brodove i jahte. …
Mnogobrojni hoteli, ugostiteljski objekti, restorani, konobe i kafići, pridonose bogatoj turističkoj ponudi Tučepa koji iz godine u godinu dobivaju ugledne nagrade za visoku kvalitetu svojih ugostiteljskih i turističkih usluga, te za uređenje mjesta.

Tijekom ljeta u Tučepima se organiziraju «Tučepske ljetne večeri" na kojima možete uživati u zabavnim i kulturnim sadržajima: koncertima, dramskim priredbama, klapskoj pjesmi, likovnim izložbama, te hrani, piću i ugodnoj glazbi u noćnim satima. "Tučepske ljetne večeri" tradicionalno započinju pučkom feštom 13. lipnja na dan sv. Ante, zaštitnika župe Tučepi.
Za one koji se žele zabaviti do ranih jutarnjih sati tu je obližnja Makarska…. Osim zabavnih i
kulturnih sadržaja u ovom se mjestu nalazi i nogometno igralište s nekoliko manjih terena i
sportski centar 'Slatina' koji nudi pregršt sportskih sadržaja za djecu i odrasle. Rekreacijski sadržaji mogu se naći i na samoj plaži. U ponudi su: jet ski, vožnja pedalinama, parasailing, tečaj ronjenja, a može se unajmiti i bicikl.

Tučepi su jako staro naselje s gotovo četiri tisućljeća dugom prošlošću. To se iščitava i iz drevnog ilirskog naziva samoga mjesta: Tučepi, u značenju - selo kod izvora.
Od znamenitost, koje bi bilo zanimljivo vidjeti, treba spomenuti tri obrambene kule podno Biokova, iz 18. stoljeća: Kula Šarića, Bušelića i Lalića, u istoimenim naseljima. Nalaze su u Gornjim Tučepima, a služile su za obranu od turskih napada. Zbog prekrasnog pogleda, domaćih kulinarskih specijaliteta i kvalitetnih vina, turisti često posjećuju zaseoke u Gornjim Tučepima. Tu se tijekom ljeta također održava još jedna, sve poznatija i priznatija manifestacija “Ka kultura u tučepskim zaseocima”. U ambijentu starih kuća, koji će vas odvesti u neka davna vremena, možete uživati u dramskim predstavama i tradicijskim jelima ovog kraja.
Izuzetno povoljan zemljopisni položaj Tučepa omogućava izlete na obližnje otoke Brač i Hvar, te gradove Split i Dubrovnik.

Do Tučepa se može doći automobilom: autocestom do izlaza Šestanovca zatim državnom cestom do Tučepa ili državnom cestom od Splita do Tučepa. Zračna luka Split je najbliža međunarodna zračna luka udaljena 80 km.
Koji god put do Tučepa odabrali, jedno je sigurno: nakon prvog posjeta, poželjet ćete se ponovno vratiti.

Joomla SEF URLs by Artio

Ova stranica koristi kolačiće!

Nastavljajući svoju posjetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i osobne podatke.

Prihvaćam.